Kam na romanje

- ROMANJA: V petek, 25.6.2010 na Gorenjsko za člane obeh ŽPS-jev in ŽGS-jev, pa tudi pevcev, kolikor bo še prostora. V Trnju se vas je že na seji prijavilo 10. Ker si takrat nisem zapisal imen, prosim, da se mi javite, pa tudi ostali člani.

  Peš romanje na Sv. Višarje, ki bo v soboto, 10. julija (ali če bi bilo slabo vreme 17. julija). Za to romanje imajo prednost predvsem tisti, ki bodo romali peš. Prijavite se čimprej.

Slovenski evharistični kongres in beatifikacija mučenca Alojzija Grozdeta

Slovenski evharistični kongres in beatifikacija mučenca Alojzija Grozdeta

Verniki iz župnije Trnje in župnije Zagorje smo v nedeljo romali na slovenski evharistični kongres v Celje.Preberi več na RKC...

pa tudi tukaj ....

Romanja

 


ROMANJE v Maribor ob sklepu Slomškovega leta (150-letnica prenosa škofijskega sedeža iz entandraža v Maribor in 10-letnica proglasitve A. M. Slomška k blaženim) ter začetku obhajanja 600-letnice Ptujske gore,

je bilo zelo lepo. Nobene gneče ni bilo in zelo lepa slovesnost na stadionu v Ljudskem vrtu v Mariboru ter prisrčen sprejem romarjev naše škofije in večernice na Ptujski gori, ki sta jih vodila škof Metod in pomožni škof Jurij. Bogu smo hvaležni za tako lep in duhovno bogat dan. Škoda, da se je tako malo župljanov odločilo za to romanje.

 
 Foto: Niko Štrancar


Foto: Niko Štrancar


Foto: Niko Štrancar

Slomšek je božji dar za Slovenski narod

   
»SLOMŠEK JE BOŽJI DAR ZA SLOVENSKI NAROD«

 

Slomškovo slavje na mariborskem stadionu - veličastni vrhunec Slomškovega jubilejnega leta

  

MARIBOR, 26. september 2009 - Jubilejno leto v počastitev 150. obletnice prihoda Antona Martina Slomška in prenosa škofijskega sedeža v Maribor ter ob 10. obletnici nepozabne Slomškove beatifikacije s papežem Janezom Pavlom II, je Slomškovo leto danes na polnem mariborskem stadionu Ljudski vrt doživelo svoj vrhunec. Vseh 12 slovenskih škofov, več kot 400 duhovnikov in okoli 10.000 vernikov je po uvodnem duhovnem programu sodelovalo pri slovesnem bogoslužju, le par korakov stran od mesta, kjer je nekoč stalo mestno pokopališče in kapela Žalostne Matere božje, v kateri je 80 let ležal pokopan škof Slomšek (1862-1941), »Smo na svetem kraju - je povedal nadškof Kramberger - Prav je, da smo imeli to slavje na tem mestu.«

Slovesnosti so se udeležili tudi hrvaški škof iz Varaždina msgr. Josip Mrzljak, ki je predstavljal Hrvaško škofovsko konferenco, ter avstrijski škof iz Graza dr. Egon Kapellari. Celovškega škofa je zastopal direktor pastoralnega urada mag. Jože Marketz. Ekumensko ozračje, ki ga je začel graditi že blaženi Slomšek, so zagotovili predstavniki bratskih cerkva: pravoslavni metropolit zagrebško-ljubljanski in cele Italije g. Jovan skupaj s tremi pravoslavnimi parohi: mariborskim Savom Kosojevićem, celjskim Milanom Dudukovićem in novomeškim Goranom Šljivićem; evangeličanski škof mag. Geza Erniša skupaj z evangeličansko duhovnico iz Maribora mag. Vladimiro Mesarič ter pastor mariborske Binkoštne cerkve Srečko Krajnc.

Poleg domačega mariborskega župana Franca Kanglerja in podžupana Milana Mikla, se je slovesnosti udeležil tudi g. Erwin Raffa, podžupan bratskega Šent Andraža na avstrijskem Koroškem, od koder je Slomšek škofijo prenesel v Maribor. Ob njih so na slavje prišli številni župani drugih občin mariborske metropolije, osebnosti akademskega, političnega in kulturnega življenja, poslanec Franc Sušnik, nekdanja ministra Andrej Bajuk in Mojca Kucler Dolinar in drugi.

V duhovnem nagovoru (poslušaj.mp3) je apostolski nuncij Santos Abril y Castello izpostavil, da se je v Sloveniji nova evangelizacija začela že s Slomškom. Naštel je njegove človeške in duhovne vrline, o katerih je v berilu govoril odlomek iz Sirahove knjige modrosti, ter Slomška primerjal s Svetim Pavlom, apostolom narodov, saj sta oba, vsak v svojem času, »odlično odigrala vlogo, ki jima je zaupal Bog«. Opozoril je na nevarnost sekularizacije in potrošništva, ki zasužnjuje današnjega človeka in citiral papeževe besede: »Ne bojte se Kristusa. On vam ne vzame ničesar. Da pa vam vse!«. Navzoče je opogumil, da po Slomškovem vzoru sprejmemo Boga v svoje življenje (celoten nuncijev govor je v prilogi).

Med obredom svete maše so v procesiji na oltar pred nuncija prinesli simbolične darove: predstavnika Mestne občine Maribor sta prinesla grb mesta Maribor, kot simbol odprtosti in gostoljubnosti; predstavnika Šent Andraža sta prinesla grb svojega mesta z Andrejevim križem, ki je tudi v grbu mariborske nadškofije. Za njima je mlada družina s 4 otroki prinesla spominsko svečo v zahvalo za Slomškovo prizadevanje za blagor družin; predstavnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov pa sta na oltar položila Slomškov najbolj znani učbenik »Blaže in nežica v nedeljski šoli«.; predstavnika Prekmurja v narodni noši sta z umetniško pletenim križem iz slame blaženemu škofu prinesla prošnjo, da bi se rešil težek socialni položaj; predstavniki mladih so prinesli sliko mladega škofa Slomška, ki ga je letos naslikal ruski umetnik Nikolaj Mašukov kot zahvalo za njegovo skrb za blagor mladine; zakonca v gorenjski narodni noši sta kot predstavnika podeželja in kmetov, ki so Slomška izbrali za zavetnika v zahvalo in priprošnjo, prinesli košaro s sadovi zemlje; nazadnje sta bogoslovec in redovnica prinesla kruh in vidno za oltarno daritev s prošnjo, da bi navdihe in moč za duhovno življenje vedno črpali iz bogoslužja.

Nadškof se je ob koncu iskreno zahvalil mestni občini Maribor in županu Francu Kanglerju za podporo ter gostitelju dr. Alojzu Križmanu, predsedniku Mariborskega športnega društva Branik. Posebno se je zahvalil vsem tistim medijem, ki so spremljali jubilejna dogajanja od 14. septembra 2008, ko je bilo razglašeno Slomškovo leto, pa do danes, ko ga slovesno zaključujemo, posebno je poudaril zasluge Radia Ognjišče, ki je organiziral molitveno noč 23. septembra in duhovno-glasbeni del današnjega slavja s pesmimi in odlomki iz Slomškovih govorov ter pripravil ciklus oddaj o Slomškovem življenju in delu.

Slavje je v neposrednem prenosu v celoti predvajala Televizija Maribor in Radio Ognjišče. Prepevali so združeni pevski zbori mariborskih župnij pod vodstvom prof. Lučke Fortek, na orglah je bil maestro Tone Potočnik. Sodeloval je pihalni orkester KUD Pošta Maribor z dirigentom Ervinom Hartmanom ter solistom Primožem Krtom. Pred stolnico in v okolici stadiona so bile stojnice z najnovejšimi knjižnimi izdajami o Slomškovem delu, po katerih so romarji pokazali veliko zanimanje. Vsi udeleženci so brezplačno prejeli vliti relief blaženega Slomška kot spomin na slovesnost. Pred in po slavju so številni romarji obiskali Slomškov grob v stolnici, sodelovali pri molitvi za njegovo kanonizacijo ali si ogledali novi film (v škofijski avli) in razstavo o Slomšku (v galeriji Ars Sacra in preddverju Teološke knjižnice).

Ob pogledu na sončno nebo, ki je prispevalo k dobrem obisku ter množico vernikov, ki je iz vseh koncev Slovenije skoraj povsem zapolnila mariborski stadion, smo lahko samo potrdili napisu ob veliki sliki nad glavnim oltarjem: »Slomšek, pastir prihodnosti« in besedam nadškofa Krambergerja, ki je ob zahvali dejal: »Nismo na nogometni tekmi, a stadion je skoraj poln. To je pričevanje Cerkve na Slovenskem, ki se navdihuje ob blaženemu Slomšku«.